Ο σωστός τρόπος για την επιλογή του αντιηλιακού μας

13 ΜΑΪΟΥ 2019 | Lilipop Team

Μπορεί ο καιρός να παίζει μαζί μας αλλά το καλοκαιράκι φαίνεται πως μας κλείνει το μάτι! Η προετοιμασία μας για τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο και την κατάλληλη οργάνωση.

Οι επιδράσεις του ήλιου ξεκινούν απ’ ένα απλό κοκκίνισμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα. Επίσης, μπορούν να προκληθούν φωτοδερματοπάθειες, που είτε προϋπάρχουν στον οργανισμό, είτε δημιουργούνται σαν παρενέργειες από την αντίδραση μ’ άλλα φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων.

Η σύντομη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία εκτός αυτού, μπορεί να προκαλέσει και τις γνωστές πανάδες. Οι χρόνιες όμως επιδράσεις στο δέρμα είναι η πρόωρη γήρανση που παρουσιάζεται με τη μορφή ρυτίδων και ξηρότητας.

Το πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα που παρουσιάζεται με την πάροδο των χρόνων είναι ο καρκίνος του δέρματος. Η μείωση του όζοντος έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, αφήνοντας μας περισσότερο εκτεθειμένους σε σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Απαραίτητη προστασία για το καλοκαίρι λοιπόν είναι τα αντιηλιακά μας προϊόντα. Η επιλογή τους, ωστόσο, δεν είναι πάντα ορθή μιας και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αδυνατούν να κατανοήσουν τους όρους χρήση τους. Η αγορά του αντιηλιακού δε θα πρέπει να γίνεται τυχαία, αλλά να αποτελεί συνειδητή καταναλωτική κίνηση. Καλό είναι να γνωρίζουμε βασικά πράγματα ώστε να κρίνουμε ποιο αντιηλιακό μας προστατεύει επαρκώς. Για αυτό πρέπει να προσέχετε τα εξής:

 • UVR:Υπεριώδης ακτινοβολία ηλιακού φωτός που διακρίνεται σε UVA, UVB, UVC ανάλογα με το μήκος κύματος.
 • Ακτίνες UVA:η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος, επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
 • Ακτίνες UVB:η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία όταν επαναλαμβάνονται μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη.
 • SPF (Sun Protection Factor):είναι ο γνωστός σε όλους μας «δείκτης προστασίας» και αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντιηλιακό έναντι των ακτινών UVB. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντιηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει, πχ. ένας δείκτης 15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας και ένας δείκτης 30 αφήνει το 1/30. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο δείκτης καταδεικνύει το πόσο περισσότερο «ενισχύεται» το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.
 • PA & PPD:είναι οι δύο δείκτες που αναφέρονται στην προστασία που προσφέρει το αντιηλιακό έναντι στην UVA ακτινοβολία.
 • Ευρέως φάσματος αντιηλιακά:είναι αυτά που μας προστατεύουν από ακτίνες UVA & UVB

 

Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να μαυρίσουμε; Το μαύρισμα είναι μία αμυντική λειτουργία του οργανισμού έναντι της επικίνδυνης ακτινοβολίας. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες προειδοποιούν για περιορισμό της έκθεσης μας στον ήλιο και χρήση αντιηλιακών προϊόντων και όχι μαυριστικών που μαγνητίζουν τις ηλιακές ακτίνες, όπως π.χ τα λάδια μαυρίσματος. Εξίσου επικίνδυνη μέθοδος για να πετύχουμε το πολυπόθητο μαύρισμα είναι το solarium, το όποιο είναι πιο βλαβερό από τον ήλιο.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ενισχύσουμε το χρώμα μας είναι τα προϊόντα self tan και τo spray tanning, που έχουν σαν βάση το ζαχαροκάλαμο και δεν έχουν βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, αλλά δεν προκαλούμε δερματικές βλάβες. Αν ωστόσο επιμένουμε στην κλασική μέθοδο της ηλιοθεραπείας θα πρέπει να αποφύγουμε τις επικίνδυνες ώρες από τις 11:00 έως τις 15:00.

Tips:

 • Αν έχουμε αρκετά ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, το μαύρισμα πρέπει να γίνει σταδιακά. Καλό θα ήταν να αναμείξουμε το προϊόν self tan με την ενυδατική μας
 • Αποφεύγουμε την αποτρίχωση λίγο πριν την εφαρμογή του self tan διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς
 • Οι λεκέδες που ενδεχομένως να μείνουν στις παλάμες μας φεύγουν με λίγο οξυζενέ
 • Εφαρμόζουμε το προϊόν περίπου κάθε 3 ημέρες και κάνουμε απολέπιση μια μέρα πριν
 • Ενισχύουμε τη δράση του αυτομαυριστικού μας με την κατανάλωση τροφών που είναι σύμμαχοι της μελανίνης, όπως ανανάς, βατόμουρα, καρότα, φράουλες, λαχανικά και βασιλικός πολτός

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram