Τα συν και τα πλην των νερών που βρίσκουμε στην αγορά

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε καθημερινά αρκετό νερό, αφού η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά. Τι είδους νερό όμως πίνουμε;

Άλλοι πίνουν νερό από τη βρύση, άλλοι εμφιαλωμένο, ανθρακούχο, νερό καρύδας. Τί, όμως, μας προσφέρει το κάθε νερό που βρίσκει κανείς στην αγορά αλλά και οπουδήπτε και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε είδους νερού;

Νερό Βρύσης

ΣΥΝ: Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την παροχή νερού από τις σωληνώσεις για λόγους γεύσης ή ασφάλειας, αλλά σύμφωνα με διάφορες έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, το νερό βρύσης θεωρείται ασφαλές για να καταναλώνεται σε αρκετές χώρες. Είναι φθηνό και άμεσα διαθέσιμο στο σπίτι και είναι επίσης καλύτερο για το περιβάλλον καθώς δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια για τη συσκευασία ή την πώληση του προϊόντος.

ΠΛΗΝ: Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, το νερό της βρύσης έχει ξεχωριστή γεύση ή οσμή που είναι δυσάρεστη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να περιέχει ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό. Εάν αυτό σας ανησυχεί, μπορείτε να το ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές ή αλλιώς να αγοράσετε ένα σύστημα οικιακού φιλτραρίσματος για περαιτέρω καθαρισμό.

Μεταλλικό Nερό

urinary-stones-drink-sparkling-mineral-water

Σύμφωνα με το FDA, το μεταλλικό νερό είναι το εμφιαλωμένο που περιέχει μια απαιτούμενη ποσότητα μετάλλων από φυσικά προστατευμένες υπόγειες πηγές.

ΣΥΝ: Αυτός ο τύπος νερού μπορεί να παρέχει μικρές ποσότητες βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ή κάλιο, που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών και την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης. Εάν δε λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες ουσιών από τη διατροφή σας, το πόσιμο μεταλλικό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε την καθημερινή πρόσληψη -αν και από μόνο του δεν αρκεί φυσικά. Επιστήμονες απέδειξαν ότι μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και στην πέψη.

ΠΛΗΝ: Κάθε μάρκα μεταλλικού νερού παρέχει διαφορετικά επίπεδα μετάλλων, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίζετε εάν πράγματι ικανοποιεί πλήρως τους καθημερινούς σας στόχους. Επιπλέον, κάποια ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Αν προσέχετε την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή σας, τότε το μεταλλικό νερό μπορεί να μην είναι και η καλύτερη επιλογή!

Αποσταγμένο Nερό

Το αποσταγμένο είναι το καθαρό νερό το οποίο παράγεται σε αποστακτήρες και δεν περιέχει επιβλαβείς πρόσθετες ουσίες. Στην ουσία, σε αυτήν την περίπτωση, το νερό βράζει και ο ατμός που παράγεται συλλέγεται και συμπυκνώνεται σ’ ένα δοχείο, όπου εν συνεχεία μετατρέπεται ξανά σε υγρή μορφή. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι το υποστηρίζουν ένθερμα ενώ άλλοι έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.

ΣΥΝ: Το αποσταγμένο νερό είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους ζείτε ή επισκεφθείτε ένα μέρος στο οποίο η παροχή νερού βρύσης είναι ή θα μπορούσε να είναι μολυσμένη. Οι υποστηρικτές του παραδέχονται το γεγονός ότι δε διαθέτει μεταλλικά στοιχεία αλλά, όπως δηλώνουν, η συγκέντρωσή τους στο απλό νερό είναι έτσι κι αλλιώς τόσο χαμηλή, που είναι σχεδόν αμελητέα, συγκριτικά με τα ίδια στοιχεία που λαμβάνονται από τα ανάλογα τρόφιμα.

ΠΛΗΝ: Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν βιταμίνες και μέταλλα, δεν υπάρχουν και οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, όσοι δεν το υποστηρίζουν θεωρούν ότι έχει τη δυνατότητα να είναι ακόμα και επιζήμιο, καθώς υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί όχι μόνο να στερήσει στοιχεία ζωτικής σημασίας, αλλά να αποβάλει μάλιστα το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο που λαμβάνουμε από άλλα τρόφιμα.

Ανθρακούχο Nερό

Το ανθρακούχο νερό είναι μια ευρεία κατηγορία που μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε εμφιαλωμένο, κονσερβοποιημένο ή μη εμφιαλωμένο νερό με ανθράκωση. Μπορείτε να αγοράσετε δημοφιλείς μάρκες απλού ή αρωματισμένου ανθρακούχου νερού από την αγορά ή μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.

ΣΥΝ: Αν δεν σας αρέσει το καθαρό νερό ίσως μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ημερήσιας κατανάλωσης με κάποια ποτήρια πόσιμου νερού, που περιέχει ανθρακικό νάτριο. Για πολλούς καταναλωτές οι φυσαλίδες καθιστούν το νερό πιο εύγευστο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φρέσκα φρούτα ή βότανα ώστε να δώσετε extra γεύση χωρίς να προσθέσετε θερμίδες.

ΠΛΗΝ: Η κατανάλωση οποιουδήποτε ανθρακούχου ποτού μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν αυτούς με ευαίσθητα στομάχια να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωσή τους. Επίσης, οδοντίατροι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση μετρίων ποσοτήτων καθαρού ανθρακούχου νερού (όπως το είδος που κάνετε μόνοι στο σπίτι) δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο.

Νερό Καρύδας

Το νερό καρύδας προέρχεται από τις μικρές πράσινες καρύδες. Καταναλώνεται συχνά από αθλητές για επανυδάτωση. Έχουν υπάρξει σημαντικοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία, αλλά οι έρευνες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

ΣΥΝ: Το νερό καρύδας περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου και γι’ αυτό μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της ενυδάτωσης μετά την προπόνηση. Επιπλέον, περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με ένα sports drink.

ΠΛΗΝ: Ωστόσο, αυτό το είδος αρωματισμένου νερού δεν είναι χαμηλότερο σε θερμίδες. σε σύγκριση με εκείνο της βρύσης ή το μεταλλικό. Κάθε μπουκαλάκι περιέχει περίπου 50 θερμίδες και μισό γραμμάριο λίπους, ενώ υπάρχουν επιπλέον 6 γραμμάρια ζάχαρης. Οπότε, προτιμήστε το μετά την προπόνησή σας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ημερήσια πρόσληψη νερού.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram