Τί συμβαίνει με τους ανθρώπους που κλωτσάνε στον ύπνο τους;

17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Πολλοί ανθρωποι συχνά την ώρα του ύπνου κλωτσάνε κι αρκετοί το αποδίδουν αυτό σε «κακά όνειρα». Όμως, αυτό δεν ισχύει και η επιστήμη εξηγεί γιατί κάποιοι εμφανίζουν αυτές τις βίαιες κινήσεις την ώρα που κοιμούνται.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν βλέπουμε όνειρα, δεν θα πρέπει να κινούμαστε καθώς ο εγκέφαλος δίνει σήμα στο σώμα μας να παραμείνει ακίνητο. Αλλά, αυτό δεν συμβαίνει στους ανθρώπους που έχουν διαταραχές στον ύπνο.

Νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έθεσε ως στόχο να δει τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή στον ύπνο κι αν για παράδειγμα ο τρόπος ζωής συνδέεται με την κατάσταση.

Σύμφωνα με το EurekAlert! Science News, οι ερευνητές είχαν βρει παλαιότερα πως συνδέεται με εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Parkinson, τώρα βρήκαν πως συμβαίνει και σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή σε εκείνους που έχουν διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες, οι οποίοι ερευνήθηκαν για διάφορες πτυχές της γενικής ευημερίας τους, όπως ο τρόπος ζωής τους, κοινωνικοί, οικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αφού αποκλείστηκαν όσοι είχαν Parkinson, άνοια, Alzheimer, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε πως είχαν διαταραχές στον ύπνο.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που είχαν διαταραχές ήταν πολύ πιθανό να παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή να έχουν μια ψυχική ασθένεια ή να βιώνουν κάποιο μετατραυματικό στρες.

Οι μελετητές βρήκαν και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία: Τα δεδομένα έδειξαν πως είναι πιο πιθανό να συμβεί στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να το προκαλέσει, αν ο σύντροφός σου σε σπρώχνει ή σε κλωτσά στον ύπνο, πρέπει να μιλήσετε για αυτό και να το αντιμετωπίσετε. Ένας γιατρός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram