Featured

Η αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Πριν από δέκα χρόνια επιφανείς ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο έστειλαν επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον καλούσαν να ενημερωθεί για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Τον καλούσαν να βοηθήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων να κατανοήσει πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί εθνική ταυτότητα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Τόνιζαν ότι η διεθνής κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν η ιστορία έχει αγνοηθεί, πόσο μάλλον όταν η ιστορία είναι κατασκευασμένη. Το κείμενο της επιστολής ήταν στηριγμένο σε αδιάσειστες ιστορικές πηγές και τεκμηριωμένο με εικόνες μνημείων και επιγραφών, χωρίς να έχει το παραμικρό χαρακτηριστικό εθνικιστικού ύφους.

[debug] Ad Section: div-gpt-ad-1544976473763-0-1852157892

Χαρακτηριστική η φράση: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και όχι Σλάβος και οι Σλάβοι και η γλώσσα τους δε βρέθηκαν ποτέ κοντά στη γη του, παρά μόνο 1000 χρόνια αργότερα». Ο Στίβεν Μίλλερ, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, ζητούσε να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, αλλά πρότεινε ως λύση την ονομασία «Παιονία» που συνάδει απόλυτα με την ιστορική πραγματικότητα. «Η αρχαία Παιονία ήταν μέρος του βασιλείου της Μακεδονίας, όπως ήταν η Ιωνία, η Συρία, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Βαβυλωνία, η Βακτριανή κ.ά. Μπορεί έτσι να ήταν προσωρινά Μακεδόνες, αλλά δεν ήταν ποτέ Μακεδονία. Η κλοπή του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου από μια χώρα που δεν ήταν ποτέ Μακεδονία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», επισημαίνει ο Μίλλερ τονίζοντας: «Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Όλοι το γνωρίζουν αυτό και μόνο οι Σκοπιανοί προσπαθούν να οικειοποιηθούν μια ιστορία που δεν τους ανήκει».

Όλα αυτά και πολλά άλλα ήταν ενταγμένα στα πλαίσια προσπαθειών, όχι μόνο εθνικών, αλλά και διεθνών, να μην δοθεί με κανέναν τρόπο το όνομα «Μακεδονία» στους βαλκάνιους γείτονές μας. Ένα θέμα πολύκροτο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στο σημείο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απευχόταν. Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί προσπάθεια απόδειξης όσων έχουν αποδειχθεί εδώ και αιώνες ή και χιλιετίες. Η ιστορική αλήθεια είναι μια και μοναδική και είναι αμείλικτη απέναντι σε όσους επιχειρούν να την διαστρεβλώσουν. Το όνομα Μακεδονία, οι άνθρωποι και ο γεωγραφικός αυτός χώρος, συνδέουν όλους τους Έλληνες κάθε εποχής, με τους χρόνους της μέγιστης ακμής του Ελληνισμού. Είναι κρίμα που αυτό το μείζονος σημασίας κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας δεν έχει τη θέση που του αρμόζει ούτε μέσα στα σχολικά εγχειρίδια ούτε στα αναλυτικά προγράμματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και όλα αυτά σε εποχές που η προπαγάνδα των γειτόνων, ο στολισμός των πλατειών τους με αγάλματα αρχαιοελληνικά και η παραχάραξη της ιστορίας ήταν άκρως προκλητικά. Η Μακεδονία ωστόσο είναι η καρδιά της Ελλάδας και με αυτή την αφορμή, έστω και πολύ σύντομα μέσα από αυτό το άρθρο, επαναφέρουμε κάποιες μνημειώδεις τοποθετήσεις, προβληματισμούς, αλλά και σκέψεις που τονώνουν την εθνική μας υπερηφάνεια και πλήττουν τον νοσηρό εθνικισμό.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έδειχνε κι αυτός πάντα την μεγάλη περηφάνια του που ήταν Έλληνας. Ο πατέρας του Φίλιππος ανέθεσε τη διαπαιδαγώγησή του στο μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη που άρχισε με ζήλο το έργο της αγωγής του νεαρού διαδόχου, μεταδίδοντάς του το πανελλήνιο πνεύμα και εμποτίζοντάς τον με αρχές και αξίες που ανάβλυζαν από τα έπη του Ομήρου. Έτσι έγινε η Ιλιάδα το αγαπημένο του βιβλίο. Μεγάλωνε πιστός στις παραδόσεις των Ελλήνων, τηρώντας τα ήθη και έθιμα και πιστεύοντας στους αρχαίους θεούς. Οι Μακεδόνες όπως όλοι οι Έλληνες συμμετείχαν στις Αμφικτιονίες και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μια επιπλέον απόδειξη της ελληνικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 324 π.Χ., διαδεχόμενος τον πατέρα του βασιλιά Φίλιππο τον Β’, που ήταν εξαίρετος ιππέας και ολυμπιονίκης. Ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος αναφερόμενος στον ολυμπιονίκη προ-προ-πάππο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Αλέξανδρο τον Α’ γράφει: « Αλέξανδρος δε απέδειξε ως είη Αργείος, εκρίθη τε είναι Έλλην».

[debug] Ad Section: div-gpt-ad-1544976473763-1-1997325934

Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος οργάνωσε την πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών σαν αρχιστράτηγος των Ελλήνων, παίρνοντας εκδίκηση για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει εις βάρος της Μακεδονίας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο διάλεξε τριάντα χιλιάδες Περσόπουλα και διέταξε να μάθουν ελληνικά γράμματα και όπλα μακεδονικά. Προχώρησε με το στρατό του στα βάθη της Ανατολής, διαδίδοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και ο απόηχος της παρουσίας του στα μέρη εκείνα είναι αδιαμφισβήτητος βάσει ιστορικών πηγών και αρχαιολογικών ευρημάτων που μαρτυρούν έντονα την παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Φυλές του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Ινδίας ανάγουν την καταγωγή τους στον Μέγα Αλέξανδρο και νιώθουν υπερήφανοι ως απόγονοί του. Όλες οι πόλεις που δημιούργησε είχαν ελληνικά ονόματα. Έφεραν το όνομα Αλεξάνδρεια, ενώ μία ονομάστηκε Βουκεφάλα προς τιμή του αλόγου του και άλλη μία ονομάστηκε Νίκαια. Σε κάθε μια από αυτές δοξάστηκε ο ελληνικός πολιτισμός.
Πλήθος τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν περίτρανα όλα όσα κάποιοι άλλοι καπηλεύονται. Αλλά…

[debug] Ad Section: div-gpt-ad-1544976473763-2-1295633651

Σαν να προοικονομούσαν όλα όσα διαδραματίζονται στις μέρες μας τα λόγια του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinius to 1944 προς το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ: Η Κυβέρνησή μας θεωρεί κάθε συζήτηση περί μακεδονικού «έθνους», μακεδονικής «πατρίδας» ή μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία, χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση και στην παρούσα επαναφορά της υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».

Ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ δήλωνε: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ. Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Αλέξανδρο τον Έλληνα και με τη Μακεδονία του… Οι πρόγονοί μας κατέφτασαν εδώ τον πέμπτο και έκτο αιώνα.»

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1999 ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στον Καναδά Γ. Βεσελίνοφ σε συνέντευξή του είπε: «Δεν έχουμε συγγένεια με τους βόρειους Έλληνες οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγέτες σαν τον Φίλιππο και τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Είμαστε Σλάβοι και η γλώσσα μας συγγενεύει στενά με τη βουλγαρική. Υπάρχει κάποια σύγχυση με την ταυτότητα του λαού της πατρίδας μου».

Σε τηλεοπτική εκπομπή-αφιέρωμα στον Μέγα Αλέξανδρο ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, στον οποίο ανατέθηκε η παρουσίασή του, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σύμβολο τεραστίων διαστάσεων που τον διέπει η ευγενική, τρυφερή φυσιογνωμία του ελληνικού πνεύματος που τη ζηλεύουν μέχρι σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο μεγάλος πυλώνας του ελληνικού αισθήματος και της βάσης του Ελληνικού πολιτισμού». Μέσα από αυτή την εκπομπή αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών.

Featured

Jennifer Lopez: Θα τιμηθεί με το Fashion Icon Award στα CFDA Awards

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Η Lopez βαδίζει στα χνάρια των Naomi Campbell, Rihanna και Beyoncé, οι οποίες τιμήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές με το Fashion Icon Award.

[debug] Ad Section: div-gpt-ad-1544976473763-0-1670496847

Συγκεκριμένα η Jennifer Lopez πρόκειται να τιμηθεί με το φετινό Fashion Icon Award στα CFDA Awards στις 3 Ιουνίου στο Brooklyn Museum, για το στυλ της και σίγουρα δεν είναι κάτι που μας αφήνει έκπληκτους, αφού το βραβείο της ανήκει δικαιωματικά.

Το Συμβούλιο των Αμερικανών Fashion Designers ανακοίνωσε την είδηση μέσω του Instagram.

[debug] Ad Section: div-gpt-ad-1544976473763-1-1621594616

Η διοργάνωση αποφάσισε να της αποδώσει το βραβείο, αφού είναι πολλά τα outfits με τα οποία έχει εντυπωσιάσει έως σήμερα, ανάμεσα στα οποία είναι η πράσινη, Versace τουαλέτα, η οποία έχει αποκτήσει και δική της σελίδα στο Wikipedia, καθώς και άλλες εμφανίσεις της σε συνεργασία με σπουδαίους σχεδιαστές, όπως Tom Ford, Zuhair Murad και Balmain.

View this post on Instagram

The CFDA is thrilled to reveal #JenniferLopez is this year’s recipient of the Fashion Icon award at the 2019 CFDA Fashion Awards this June. The CFDA Board of Directors is giving the actress, singer, dancer, and producer this award for her longstanding and global impact on fashion. “Jennifer Lopez uses clothes as a way to express confidence and power,” CFDA Chairwoman Diane von Furstenberg said. “Both designers and fans look forward to her fashion statements.” “Jennifer Lopez’s style is bold, uninhibited, and always memorable,” said Steven Kolb, President and CEO of the CFDA. “Designers, including many of our CFDA Members, love to dress her for both stage and private moments.” Head to our link in in bio for the full scoop!

A post shared by cfda (@cfda) on

[debug] Ad Section: div-gpt-ad-1544976473763-2-1217900938


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram


Τρέχον άρθρο | Featured

Η αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας

Τρέχον άρθρο | Featured

Jennifer Lopez: Θα τιμηθεί με το Fashion Icon Award στα CFDA Awards