Κράμπες: Γιατί συμβαίνουν τη νύχτα και τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Ξυπνάτε μέσα στη νύχτα από κράμπες; Μην αγχώνεστε καθώς το 60 % των ενηλίκων δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κράμπες στα πόδια το βράδυ, σύμφωνα με μια μελέτη στο American Family Physician.

Μια κράμπα μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως λεπτά και συμβαίνει συνήθως στα πόδια, ενώ παρατηρείται σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Θα ακούσετε πολλές διαφορετικές απόψεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί συμβαίνουν οι κράμπες ξαφνικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να βρείτε ανακούφιση…

Κοιμάστε σε λάθος θέση

Έχει παρατηρηθεί πως όταν βρίσκεστε ξαπλωμένοι και στηρίζετε το ένα σας πόδι σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κράμπες. Ενώ εάν κοιμάστε στο πλάι είναι η καλύτερη θέση για τους μύες των ποδιών.

Δεν τεντώνετε ορισμένους μύες

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι υπεύθυνος για τις κράμπες. Ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι τεντώνανε περισσότερο κάποιους μύες των ποδιών, πλέον η καθιστική ζωή δεν το επιτρέπει αυτό και για αυτό παθαίνουμε κράμπες.

Η σκληρή προπόνηση

Η έντονη άσκηση έχει συνδεθεί από καιρό με μυϊκές κράμπες και ενώ η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει, δεν υπάρχει καθιερωμένη μέθοδος για την πρόληψη.

Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών

Υπάρχουν στοιχεία ότι οι ανισορροπίες του ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου παίζουν ρόλο στις κράμπες. Κάθε ένας από αυτούς τους ηλεκτρολύτες βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, και γι’αυτό όταν διαταραχθεί η ισορροπία μπορεί να εμφανιστούν κράμπες.

Αφυδάτωση

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αφυδάτωση προάγει τις βραδινές κράμπες. Υπάρχει ένα σαφές εποχιακό μοτίβο στη συχνότητα των μυϊκών κραμπών, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, και αυτό υποδηλώνει ότι η θερμότητα και ενδεχομένως η ισορροπία των υγρών επηρεάζουν την εμφάνιση των κραμπών.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram