Ψυχολογία

Συνήθειες που φέρνουν τα ζευγάρια ακόμα πιο κοντά, σύμφωνα με την επιστήμη

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Μετά από χρόνια σχέσης ή γάμου, οι απλές συνήθειες είναι αυτές που διατηρούν μια σχέση υγιή και φέρνουν τα ζευγάρια πιο κοντά.  Το Huffington Post ρώτησε εμπειρογνώμονες στις σχέσεις και ψυχολόγους για τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια με τα οποία έχουν συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια και τις συνήθειες που κρατούν τον δεσμό τους ισχυρό. Ας δούμε ποιες είναι οι σημαντικότερες αυτές συνήθειες.

Ενίοτε διαφωνούν, αλλά τσακώνονται δίκαια

«Αν ένα ζευγάρι δεν διαφωνεί μια στο τόσο, είτε δεν είναι ειλικρινείς είτε δεν είναι άνθρωποι.»

Είναι γενναιόδωροι με τα κοπλιμέντα τους

«Ο καθένας έχει ανάγκη τα κοπλιμέντα και τα χρειάζονται, ειδικά από τον σύντροφό τους. Μπορεί τα κοπλιμέντα αυτά να είναι απλά πράγματα όπως ‘Είσαι πολύ όμορφη’ ή ‘Ένιωσα περήφανη για εσένα σήμερα, έδωσες στο γιο μας την πιο σωστή συμβουλή».

Πάντα φιλιούνται όταν βλέπονται και όταν αποχωρίζονται

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ασήμαντη συνήθεια, και είναι ο τρόπος να συνδεθείτε, έστω και για λίγο, μία ή δύο φορές τη μέρα. Όταν δημιουργείς χρόνο για να κάνεις επαφή με τον σύντροφό σου και να τον φιλήσεις, δείχνεις ότι δίνεις προτεραιότητα στη σχέση σου ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο απασχολημένων πρωινών ή βραδιών».

Ψυχολογία

Τι επίδραση έχουν οι όμορφες παιδικές αναμνήσεις στην ενήλικη ψυχή;

19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 | Lilipop Team

Οι άνθρωποι που έχουν όμορφες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, ειδικά στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και λιγότερες χρόνιες ασθένειες ως μεγαλύτεροι ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου.

Γνωρίζουμε ότι η μνήμη παίζει ένα τεράστιο ρόλο στην κατανόηση του κόσμου, δηλαδή στο πώς οργανώνουμε τις εμπειρίες μας στο παρελθόν και πώς αποφασίζουμε για τους τρόπους δράσης του μέλλοντός μας. Ως αποτέλεσμα αυτού, βρήκαμε στην έρευνα ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι αναμνήσεις μας κατευθύνουν από το παρελθόν, δήλωσε ο Ψυχολόγος Γουίλιαμ Τσόπικ. Βρήκαμε ότι οι όμορφες αναμνήσεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία, πιθανώς μέσω των τρόπων με τους οποίους μειώνουν το στρες ή μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιείς επιλογές στη ζωή μας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει μια θετική σχέση μεταξύ των όμορφων αναμνήσεων και της καλής υγείας στους νέους ενήλικες, όπως υψηλότερη ποιότητα εργασίας και προσωπικών σχέσεων, μειωμένη χρήση ουσιών, μειωμένη εμφάνιση της κατάθλιψης και λιγότερα προβλήματα σωματικής υγείας, σύμφωνα με τον Τσόπικ.

Μεγάλο μέρος της υπάρχουσας έρευνας επικεντρώθηκε στους ηλικιωμένους ενήλικες και στις μητέρες χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πατέρων στην ανάπτυξη των παιδιών. Οι ψυχολόγοι προσπάθησαν να επεκτείνουν τις υπάρχουσες μελέτες ώστε να συμπεριλάβουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τις σχέσεις τους με τους δύο γονείς.

Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες που ανέφεραν ότι είχαν αναμνήσεις με υψηλότερα επίπεδα στοργής από τις μητέρες τους στην πρώιμη παιδική ηλικία, παρουσίασαν καλύτερη φυσική υγεία και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους. Εκείνοι που είχαν αναμνήσεις με περισσότερη υποστήριξη από τους πατέρες τους, εμφάνισαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν ότι πιστεύαμε ότι τα αποτελέσματα των όμορφων αναμνήσεων θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου, επειδή οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να θυμηθούν τα πράγματα που συνέβησαν μερικές φορές πριν από 50 χρόνια. Θα περίμενε κανείς ότι οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία θα είχαν όλο και λιγότερη σημασία με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτές οι αναμνήσεις ήταν σχετικά προγνωστικοί παράγοντες για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία σε ανθρώπους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

Μία ισχυρότερη σχέση παρουσιάστηκε σε άτομα που ανέφεραν μια πιο στοργική σχέση με τις μητέρες τους, αλλά αυτό το εύρημα τίθεται υπό εξέταση στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αντανακλούν τις ευρύτερες πολιτιστικές συνθήκες της εποχής που οι συμμετέχοντες ανατράφηκαν επειδή οι μητέρες ήταν πιθανότατα οι κύριοι φροντιστές, δήλωσε ο Τσόπικ. Με την αλλαγή των πολιτιστικών νορμών σχετικά με το ρόλο των πατέρων στην ανατροφή του παιδιού, είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα από τις μελλοντικές μελέτες των ανθρώπων που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα επικεντρωθούν περισσότερο στις σχέσεις με τους πατέρες τους.

Τέλος, οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν θετικές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, εμφάνισαν επίσης λιγότερες χρόνιες παθήσεις στην πρώτη μελέτη των 7.100 ατόμων, αλλά όχι στη δεύτερη μελέτη των 15.200 ατόμων, καθιστώντας τα αποτελέσματα λιγότερο γραμμικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Health Psychology.

Πηγή: psychologynow.gr


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram


Τρέχον άρθρο | Ψυχολογία

Συνήθειες που φέρνουν τα ζευγάρια ακόμα πιο κοντά, σύμφωνα με την επιστήμη

Τρέχον άρθρο | Ψυχολογία

Τι επίδραση έχουν οι όμορφες παιδικές αναμνήσεις στην ενήλικη ψυχή;